Valjevci sumirali utiske: Ostvarili smo primarni cilj

Vaterpolisti Valisa ostvarili su primarni cilj, pošto će i u narednoj sezoni igrati u najvišem rangu takmičenja, Super ligi Srbije. Valjevci su prošle godine kroz baraž sa Starim Gradom izborili učešće u Super ligi Srbije, a ekipa Miloša Sakovića je sada obezbedila sedmo mesto, koje joj garantuje opstanak u takmičenju, ali i priliku da kroz plej-of i mečeve sa Vojvodinom izbori peto mesto, koje vodi u evropsko takmičenje.

Osim osvrta na debitansku sezonu i postignute rezultate, tema konferencije za medije VK Valis bili su i izazovi koji slede u nastavku takmičenja u Super ligi i na predstojećem turniru Regionalne A1 lige, kao i nova pojačanja koje treba klub da učine još perspektivnijim i kvalitetnijim u nastavku takmičenja.

Na konferenciji su govorili Miloš Saković, trener Valisa, Nebojša Stojaković, predsednik Uprave kluba i Aleksandar Kovačević, prvotimac ekipe i mladi reprezentativac. Prema rečima trenera Sakovića, borba za peto mesto sa Vojvodinom neće biti laka, ali se Valjevci nadaju dobrom rezultatu.

Mi smo u poziciji izazivača, ali smatram da je za moju ekipu to dobra pozicija. Bez ikakvog pritiska imamo šansu da napadnomo jači tim. Kada počne utakmica sve je moguće. To smo pokazali i u prvoj utakmici protiv Vojvodine koja se završila nerešeno. Lepota sporta je što si stalno pred izazovima da možeš da igraš protiv jačih i kvalitetnijih i da možeš da ih pobediš – istakao je trener Saković napomenuvši da je prvi od dva duela sa Vojvodinom zakazan za 16. mart, dok su utakmice sa Proleterom i Naisom na rasporedu 12. i 26. februara.

Od 4. do 6. marta, VK Valis će igrati trurnir u Kranju u okviru Regionalne A1 lige, u kojoj trenutno zauzima 3. mesto.

Tu smo imali dobre rezultate sa jednim blažim kiksom – nerešenim rezultatom protiv ekipe Zemuna, koji je možda došao u pravo vreme, jer smo iza toga resetovali ekipu, promenili par igrača i iz toga izašli jači. Taj turnir biće odlučujući da li ćemo uspeti da obezbedimo plasman u plej-of lige. Igraćemo protiv Vojvodine, Proletera i domaćina Triglava. Ako želimo da probamo da uđemo u prve dve ekipe, moramo da idemo na sve tri pobede – kazao je Saković i najavio da Valisu predstoji i odlazak u Istanabul na sparing sa ekipom Galatasaraj, ali da su u toku pregovori za konačan termin odlaska u Tursku.

 

Nebojša Stojaković, prvi čovek Uprave kluba istakao je da je “Valis” ubedljivo najmlađa, ali i najsiromašnija ekipa u Super ligi, koja pritom nema ni zatvoren bazen.

U prethodnih 8 meseci takmičenja, priča se o gradu Valjevu i VK Valis, ne samo u Srbiji, nego i u regionu. To smo iskusili u Rijeci na prvom truniru, zatim Zadru i evo treći turnir, koji će se igrati u Kranju. Dovoljno je što smo jedini srpski klub koji će na sva tri turnira igrati u inostranstvu. Za to su potrebna velika sredstva, jer su to ogromni finansijski troškovi. Da li sve ide glatko, ne. Teško je. Ali tu smo, borimo se. Nećemo se predati pred svim sportskim izazovima koji su pred nama, pokušaćemo da damo i više od toga – naglasio je Stojaković, koji je uputio apel donosiocima odluka u Valjevu da se u najhitnijem roku posvete rešavanju problema nedostatka sportskog objekta sa zatvorenim bazenom. Posebno se zahvalio rukovodstvu Opštine Lajkovac, zahvaljujući čijem gostoprimstvu su vaterpolisti Valisa, kako je rekao, izdržali pakleni deo sezone.

Infrastruktura je jako bitna, ali su finansije još možda i bitnije. Moram da napomenem da smo veliku pomoć dobili od države krajem godine, ne samo mi, nego svi sportovi. Nas je ta finasijska injekcija stvarno podigla i otuda velika zahvalnost Vladi Srbije i predsedniku što su doneli takvu odluku. To bi ujedno bila i moja sugestija i apel za naše rukovodstvo da se tim putevima vode i na lokalu – poručio je Stojaković, apostrofirajući da je vaterpolo srpski najtrofejniji sport, takođe i najstariji olimpijski sport, kao i da itekako ima brojnu publiku.

Pored toga što je jedan od dvojice “Valisovaca” koji su prošle godine na Malti osvojili zlato sa juniorskom selekcijom Srbije, mladi prvotimac i nosilac igre VK Valis, Aleksandar Kovačević, dobio je u decembru poziv za seniorsku reprezentaciju Srbije.

Poziv trenera Dejana Savića za A selekciju reprezentacije pokazao je da se u Valisu radi perfektno sa mlađim kategorijama, svaka kategorija ima trenera koji je zadužen da decu izvede na pravi put. Celo leto sam proveo u reprezentaciji, koju je trenr Savić podmladio i to mi je kao igraču pomoglo mnogo. Tu se vidi rad i disciplina koja nije prisutna u ostalim mlađim kategorijama. Vratio sam se u Valis gde radimo još intenzivnije i jače za sledeće izazove – kazao je Aleksandar Kovačević.

Sezonu debitovanja “Valisa” u Super ligi Srbije, Kovačević je ocenio kao veoma tešku, jer se svakodnevno putovalo dva puta dnevno do Lajkovca i natrag.

Uslovi su bili takvi kakvi su jer namamo zatvoren bazen, a on nam je neophodan. Ali i pored svih tih loših uslova, napravili smo rezultat za svaku pohvalu. Ušli smo u Super ligu da bismo opstali, a sada smo već 2 kola pre kraja osigurali 7. mesto koje nas vodi u plej-of i takmičenje sa najboljih 6 ekipa iz gornjeg dela tabele – rekao je Kovačević.

Leave a Reply